Avertismentul specialiștilor: canicula, mult mai periculoasă la malul mării!
Canicula a lovit din plin România, la finalul săptămânii trecute înregistrându-se temperaturi de peste 35 de grade. În acest context, specialiștii avertizează că temperaturile ridicate sunt mai periculoase pe litoral, decât în restul țării.
Briza îi răcorește pe turiști, dar îi poate păcăli, astfel încât să simtă prea târziu arsurile și insolația. De aceea, medicii le recomandă să nu uite de crema de protecție și de pălăria de soare.
La amiază, cei care au pășit cu picioarele goale pe plaja fierbinte, au simțit că pășesc pe o plită încinsă. Recent, în momentul unei măsurători, temperatura apei era de aproximativ 25 de grade și cea a nisipului urca până la 50 de grade!
Specialiștii ne recomandă să evităm expunerea directă la soare, mai ales că răcoarea brizei este înșelătoare. Crema de protecție, o pălărie sau o eșarfă nu ar trebui să lipsească din bagajul pentru vacanța la mare, relatează stirileprotv.ro.
Riscul de insolație, mai ridicat la malul mării
“Riscă arsuri solare foarte puternice, insolații care duc la dureri, vărsături și alte complicații. Deși avem senzația că bate vântul și ne răcorește, fenomenul este mult mai accentuat și mai puternic, arsurile sunt mult mai accentuate“, spune plutonier major Glăvan Dumitru, salvator SMURD.
Anca Petre, meteorolog:“Disconfortul termic este accentuat, indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități.“
În oraș, temperatura resimțită e mai mare din cauza asfaltului fierbinte. Orice urmă de apă se evaporă în câteva minute.